Pertolongan Voorschoten, maart 2025
I. INLEIDING
Stichting Pertolongan (hulpverlening) werd op 15 oktober 2003 opgericht door Ruud Greve, als uiting van dankbaarheid voor de gastvrijheid die hij van de Indonesiërs heeft ontvangen.
De stichting richt zich voornamelijk op projecten die bijdragen aan een betere toekomst voor kinderen, jongeren, volwassenen en mensen met een handicap.
Donaties van particulieren en bedrijven worden vooral ingezet voor activiteiten die direct gericht zijn op het bestrijden van armoede. Het stimuleren van educatie speelt hierbij een centrale rol binnen de missie van de stichting.
Dit beleidsplan 2025-2030 beschrijft:
• De missie van Pertolongan(II);
• De projecten die in 2025-2030 uitgevoerd gaan worden (III);
• Financieel overzicht (IV);
• Organisatiestructuur (V).
II. MISSIE PERTOLONGAN
Stichting Pertolongan richt zich op het ondersteunen van kleinschalige projecten, zoals weeshuizen, scholen en instellingen voor mensen met een geestelijke beperking. Dit gebeurt door middel van advies en/of financiële bijdragen. Daarnaast kan in uitzonderlijke gevallen startkapitaal worden verstrekt aan personen, zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.
De stichting biedt eveneens financiële ondersteuning aan leerlingen en studenten om onderwijs te volgen, maar ondersteunt geen universitaire studies.
Wat Stichting Pertolongan onderscheidt, is de directe, persoonlijke en adviserende aanpak, waarbij respect voor de hulpvrager centraal staat. Er wordt ter plaatse zorgvuldig gecontroleerd of de financiële middelen op de juiste manier worden besteed.
Stichting Pertolongan werkt volledig op vrijwillige basis en heeft vrijwel geen onkosten, zodat zoveel mogelijk middelen ten goede komen aan arme of kwetsbare inwoners van Indonesië.
III. PROJECTEN 2025-2030
- Ondersteuning individuele scholieren en studenten
In Yogyakarta, Surabaya, Toraja en op Bali worden kansarme kinderen en jongeren ondersteund in het volgen van hun schoolopleiding. Hoewel het basisonderwijs in Indonesië kosteloos is, kunnen het ontbreken van een schooluniform of -materialen ouders ontmoedigen om hun kinderen naar school te laten gaan. Voor veel jongeren blijft het middelbaar onderwijs of een beroepsopleiding daardoor buiten bereik. Stichting Pertolongan biedt financiële ondersteuning om deze barrières weg te nemen.
- Ontwikkelingsprojecten desa
Naast hulp aan individuen en gezinnen richt Stichting Pertolongan zich ook op projecten die de levensstandaard van een hele desa kunnen verbeteren. Zo is er in Yogyakarta een project waarbij een Indonesische leraar met steun van Stichting Pertolongan een buurtschool, de ‘Sekolah Bahasa Inggris’, heeft opgericht. Deze school ontvangt de komende periode structurele financiële ondersteuning. Een vergelijkbaar buurthuis/school op Bali is ‘Sekolah Pertolongan’. In Singaraja, een armoedige kampung komen iedere week honderd kinderen naar dit buurthuis toe. Het buurthuis is met de financiële hulp van Pertolongan opgebouwd.
- Langdurende ondersteuning organisaties
In Surabaya biedt Stichting Pertolongan, in samenwerking met Percy Rüben van sportinstituut Goederaad, structurele ondersteuning aan het ‘Weeshuis Don Bosco’. In dit weeshuis verblijven vijftig kinderen in de leeftijd van nul tot en met zestien jaar. Zes studenten (boven zestien jaar) krijgen inwoning en een beroepsopleiding met hulp van onze stichting.
In de omgeving van Yogyakarta ondersteunt Pertolongan het ‘Al Barokha Weeshuis’. Dit weeshuis biedt onderdak aan wezen en kinderen uit uiterst arme families afkomstig van het eiland Java. Het is een plek waar warmte, veiligheid en zorg centraal staan en waar kinderen niet alleen
In Bantul (Yogyakarta) ondersteunt Pertolongan, samen met Aga Roematoea, op langdurige basis ‘Arbeidstraining centrum Pertolongan’ Dit project richt zich niet alleen op het opleiden, trainen en bieden van werkgelegenheid aan mensen met een handicap, maar draagt ook bij aan een bredere acceptatie van gehandicapten in de Indonesische maatschappij. Zo heeft dit centrum een werkplaats waar voor gehandicapten uit de omgeving hulpmiddelen gemaakt worden.
- Samenwerkingsprojecten met organisatie
Sinds 2024 ondersteunt Stichting Pertolongan ‘Stepping Stones Bali’. Deze organisatie biedt jaarlijks hulp aan vijfhonderd kinderen met klompvoeten. Met behulp van braces en fysiotherapie worden deze kinderen beschermd tegen een leven met fysieke beperkingen. Daarnaast draagt onze stichting bij aan de bouw van een educatief centrum om medisch personeel op te leiden en biedt de stichting financiële steun aan kinderen die anders geen toegang tot onderwijs zouden hebben.
Er is een samenwerking met ‘Stichting Anak Mas’ Michiel Eduard Donkersloot is oprichter en bestuurslid van de Stichting Anak Mas, die kansarmen in Indonesië ondersteunt bij het voorzien in hun levensonderhoud. Michiel treedt in Indonesië op als onze ambassadeur en begeleidt twee studenten in Toraja, zij krijgen van onze stichting financiële ondersteuning.
IV. FINANCIEEL OVERZICHT
Actuele bedrijfsvoering
Stichting Pertolongan heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een financieel gezonde organisatie. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn donaties van bedrijven en particulieren. De door de stichting verkregen fondsen worden door het bestuur beheerd en toegewezen aan plannen die aansluiten bij de missie van de stichting. De controle op het beheer van deze fondsen wordt uitgevoerd door de penningmeester en het bestuur.
De stichting streeft ernaar om in 2025 en de daaropvolgende jaren over voldoende fondsen te beschikken om lopende projecten voort te zetten en nieuwe activiteiten te ontplooien. Dankzij de ANBI-status vallen particuliere giften onder een fiscaal gunstig regime, wat het voor donateurs aantrekkelijker maakt om de stichting te ondersteunen.
V. ORGANISATIESTRUCTUUR
Stichting Pertolongan wordt aangestuurd door een bestuur. Het bestuur heeft regelmatig contact met de contactpersonen in Indonesië. Er zijn Nederlandse en Indonesische Pertolongan adviseurs/medewerkers die helpen om de projecten te bezoeken en te controleren.
Middels een jaarlijkse nieuwsbrief worden alle donateurs van het gevoerde beleid en de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte gehouden.
De penningmeester maakt jaarlijks een financiële verantwoording. Daarbij bewaakt het bestuur het doel van de stichting, namelijk het verbeteren van de positie van kansarme Indonesiërs.